De föreslås som nya EU-toppar

2:22 min

Det kommer vit rök från Bryssel. EU:s ledare har enats om toppjobben.

– Vi har enats om hela paketet, vi har enats om två kvinnor och två män för de fyra topposterna, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter ett historiskt långt maratonmöte.

Det tyngsta av de tyngre jobben, ordförandeposten i EU-kommissionen, föreslås gå till den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen, idag försvarsminister.

Hennes namn dök upp i elfte timmen när det i förmiddags kom ett helt nytt förslag på fördelning av EU:s toppjobb.

Belgiens liberala premiärminister Charles Michel har valts till rådsordförande, alltså den som leder stats- och regeringscheferna arbete och toppmötena.

Spanska socialdemokraten Josep Borrell nomineras till utrikeschef och den som ansvarar för EU:s utrikespolitik medan Frankrikes före detta finansminister Christine Lagarde som idag är chef för Internationella Valutafonden blir ny ordförande i ECB.

Tanken är också att talmansposten i parlamentet ska delas mellan en socialdemokrat och en ledamot från konservativa och kristdemokratiska EPP som får halva mandatperioden var. Det beslutet ligger dock enbart hos parlamentet. De ska välja talman imorgon.

Även om socialdemokraterna hade bud på den tyngsta posten igår och den istället gick till kristdemokraterna är Statsminister Stefan Löfven nöjd.

Det riktas dock kritik mot att Von der Leyen föreslås som kommissionsordförande. Särskilt från socialdemokraterna i EU-parlamentet. Deras gruppledare kallar förslaget oacceptabelt.

Von der Leyen måste också få stöd från en majoritet i parlamentet som ska rösta om kommissionsordföranden i mitten av juli.