UNICEF-rapport

Strider i Libyen ger brist på rent vatten

1:15 min

Vattensituationen i Libyen blir allt mer problematisk, visar en ny FN-rapport. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den senaste tidens strider i Libyen, mellan krigsherren Haftars styrkor och miliser som strider på FN-stödda regeringens sida, har påverkat tillgången på rent vatten i västra delen av landet, där huvudstaden Tripoli ligger.

Det är nyhetsbyrån Reuters som citerar rapporter från FN:s barnfond UNICEF och Libyens vattenmyndighet som inte offentliggjorts än.

Både elnätet och vattensystemet i västra Libyen är skadat av stridigheter och plundringar, och även vatten som tappas upp på flaska ska vara förorenat.

Vattenmyndigheten i Libyen har sen tidigare varnat för att om skadorna inte åtgärdas så kan det huvudsakliga vattenledningssystemet bli tvunget att stängas ner.

Sker det så blir konsekvenserna katastrofala eftersom det inte finns något livskraftigt alternativt vattenförsörjningssystem.

Även världshälsoorganisationen WHO har varnat för smutsigt vatten och de infektionssjukdomar som kan spridas via det, i området kring huvudstaden Tripoli.

Chefen för vattenmyndigheten säger till Reuters att vatteninfrastrukturen förra året behövde runt 2 miljarder dinarer, motsvarande 13 miljarder kronor för investeringar förra året – men fick bara motsvarande 400 miljoner kronor. I år har de inte fått något på grund av kriget.