Konsumentverket

Stora säkerhetsbrister på lekland

2:19 min

Det är fortsatt stora brister i säkerheten på många av lekland för barn. Det visar en ny rapport från Konsumentverket som granskat 16 av de närmare 100 lekland som finns runtom i Sverige.

För två år sen hade Viveca Olsson ett födelsedagskalas för sina tre barn på ett lekland i Göteborg.

– Efter ett tag är det en av föräldrarna som säger att det är någonting som inte stämmer. Längst uppe i hörnet, ser ni att rutschkanan har fallit ihop? Och om man tittar på barnet som klättrar upp där, så kommer det inte ner igen, berättar hon.

I en av leklandets tre meter höga uppblåsbara rutschkanor hade en luftficka bildats där barn som var på väg upp fastnade och inte kunde ta sig ur.

– Enligt min bedömning kunde de både ha ramlat och brutit någonting eller kvävts

Incidenten är långt ifrån en isolerad händelse. De senaste tio åren har antalet anmälningar till Konsumentverket om olyckor på lekland ökat. Redan 2011 bestämde Konsumentverket, som är ansvarig tillsynsmyndighet, sig för att kontrollera säkerheten på leklanden och såg då att det fanns allvarliga säkerhetsrisker med utrustningen och stor okunskap i branschen kring vilka krav och regler som gäller.

Nu har myndigheten gjort en uppföljning av kontrollen och har då kommit fram till att det fortfarande finns stora brister i säkerheten på samtliga av de som granskats.

– Öppningar som barn kan komma igenom med kroppen men inte med huvudet och riskerar att bli hängande. Det är vanligt och vi har även fått in sådana anmälningar, eller där de fallit igenom helt, så att man kan få fallskador och landa från för hög höjd på hårt underlag. Det har vi hittat på alla ställen, säger Anna Strandberg, utredare inom produktsäkerhet på Konsumentverket.

En större granskning ska göras nästa år och myndigheten utesluter inte att stänga lekland om bristerna kvarstår.

– Det är barn som har dött av sådant här, det har hänt på lekplatser, det är därför de här kraven finns, säger Anna Strandberg på Konsumentverket.