USA

Trumps skattedeklarationer blir ett fall för domstol

1:26 min

I USA blir nu konflikten kring president Donald Trumps skattedeklarationer ett fall för domstol. Demokrater i kongressen har stämt det amerikanska skatteverket och finansdepartementet för att de vägrat lämna ut information om presidentens inkomster.

Det var ordföranden i kongressens skatteutskott demokraten Richard Neal som på tisdagen lämnade in stämningsansökan efter att i flera månader stridit för att få ut Trumps deklarationer från 2013 till 2018.
Som svarande i stämningsansökan står finansminister Steven Mnuchin och Skatteverkets högste chef Charles Rettig.

Inför valet 2016 gick Donald Trump mot en amerikansk tradition där presidentkandidater lägger sina inkomster på bordet. Som förklaring säger Trump att han står under revision. Det faktum att han blev vald ändå visar att det inte är nån fråga för amerikanerna, enligt Donald Trump.

Enligt demokraterna är deklarationerna viktiga för kongressen som bland annat vill utreda om presidenten varit skyldig till korruption eller olaglig skatteplanering. Finansdepartementet däremot säger att det handlar om politiska trakasserier från oppositionen.

Jurister räknar med att eftersom frågan är principiellt viktig så kommer den att drivas upp till högsta domstolen. Hur lång tid det kommer att ta är svårt att säga. Många demokrater hade hoppats att det skulle vara klart innan presidentvalet i november nästa år, men det är oklart om det blir så.