Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Större totalkostnad med inhyrda läkare

De inhyrda läkarna kostar inte bara landstingen mer än ordinarie anställda läkare, de innebär också att kostnader för remitteringar och sjukskrivningar ökar, hävdar bland annat landstinget i Gävleborgs län. Som Ekot berättade på måndagsmorgonen har majoriteten av landstingen fått ökade kostnader för inhyrning av läkare via bemanningsföretag.
– Nej, det känns inte bra, inte alls, man lär ju aldrig känna dem. Det är sällan man träffar samma läkare två gånger, säger Sally Johnsson och Lena Oskarsson, patienter från Östersund. Det är dessutom dyrt för landstingen att hyra in läkare som arbetar på bemanningsföretag. Det kostar ungefär dubbelt så mycket som landstingens egna anställda läkare. För den enskilde bemanningsläkaren handlar det om en löneförbättring på 50 till 75 procent jämfört med att vara anställd inom landstinget. 40-procentig ökning på två år Bara under de senaste två åren har landstingens kostnad för läkare som hyrs in från bemanningsföretag ökat kraftigt, med 40 procent visar en genomgång som Sveriges Radio har gjort. Och det är inte bara själva kostnaderna för inhyrningen av läkare från bemanningsföretag som ökar - de inhyrda läkarna bidrar till att även andra kostnader ökar, menar Ann-Margret Knapp som är landstingsråd Landstinget Gävleborg: – Ja, jag blir oerhört upprörd. Det är inte nog med att de kostar dubbelt så mycket i lönekostnader, utan i förlängningen så kostar de också när det gäller att de sjukskriver mer, de skriver ut mer mediciner, de remitterar mer till röntgen och labprover. I slutänden har vi alltså en total kostnad som är mycket högre än om vi har egen personal, säger Ann-Margret Knapp. Tecken att läkare återvänder Vissa landsting råder bot på läkarbristen genom att rekrytera läkare från utlandet, från till exempel Polen och Tyskland. Andra landsting har sagt stopp för att hyra in läkare för bemanningsföretag, bland annat Kalmar läns landsting. För ett år sedan togs beslutet, och antalet har sedan dess kraftigt minskat, men åtstramningen har fått andra konsekvenser - att de ordinarie läkarna och sjuksköterskorna inom främst primärvården får arbeta hårdare. Men det finns också tecken på att läkarna återvänder till de fasta tjänsterna. – Ja, det finns litet sådana tendenser att en del faktiskt vill tillbaks, och det finns ju en diskussion i norra länet också att nu hitta en mer permanent lösning med hos oss anställda doktorer, och det kan ju väl ses litet grann som ett led i den riktningen, säger Johan Assarsson som är landstingsdirektör i Kalmar läns landsting.
Helena Jansson, Ekot. Johan Adolfsson, SR Gävleborg, Jessica Söderlund, SR Jämtland och Erika Norberg, SR Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".