Fortsatta skyfall

Kraftigt regn i Japan – en miljon tvingas evakuera

1:48 min

Myndigheterna i Japan har beordrat om evakuering av över en miljon människor på den sydöstra delen av ön Kyushu.

Detta efter det fallit 900 millimeter regn den senaste veckan – och man räknar med ytterligare 300 millimeter det kommande dygnet.

Sakta försöker befolkningen i det tre städerna Kagoshima, Kirishima and Aira, att ta sig till säkrare områden medan regnet piskar ner över dom.

De tre städerna tillsammans med de som bor i mindre samhällen och landsbygden har en befolkning på över 1 miljon människor som i morse fick uppmaningen att evakuera området.

– Snälla, gör det ni kan för att rädda era liv, uppmanade Japans premiärminister Shinzo Abe i ett uttalande för att förmå invånarna att förstå allvaret i situationen

Regnet de senaste dagarna liknar nästan inget man tidigare upplevt här. En normal juni kommer det i snitt dryga 400 millimeter. Nu har det kommit mer än dubbelt så mycket på bara någon vecka.

När de Japanska meteorologerna konstaterade att det kan komma över 300 millimeter regn det kommande dygnet, beslutade de lokala myndigheterna att hela området skulle evakueras.

Man vill undvika en repris av katastrofen i västra Japan förra året, då över 200 personer omkom i översvämningar och lerfloder.

Nagatafloden som flyter genom centrala Kagoshima har sedan länge svämmat över alla sina bredder. Gator står under vatten och på flera håll har regnet fört med sig stora jordskred, minst en person har dragits med och omkommit.

Den här omfattande regnfronten beräknas ligga kvar över de japanska öarna även den kommande helgen, då man också oroas över om även de västra delarna av Japan kan träffas av de omfattande skyfallen.