FLYGANFALL

Dödssiffran stiger efter attacken i Libyen

1:51 min

Antalet döda eller skadade i nattens flyganfall utanför Libyens huvudstad Tripoli kan komma att stiga. Hittills befaras uppåt 40 personer i ett migrantläger ha mist livet och nästan lika många skadats.

Libyska räddningsarbetare och lokala fotografer har publicerat bilder som sägs vara från migrantlägret i Tripoliförorten Tajoura på sociala medier under natten. Det är kroppsdelar, blodiga plagg och betong huller om buller.

Den preliminära bedömningen är, enligt en talesperson för hälsoministeriet att uppåt 40 personer har dött och 35 har skadats. En talesperson för räddningsinsaten säger till Reuters att dödstalet kan komma att stiga.

Libyens FN-erkända regering GNA har fördömt attacken och anklagar krigsherren Haftar. Haftar och hans styrkor kontrollerar stora delar av östra och södra Libyen och i april inledde de en offensiv för att erövra huvudstaden Tripoli. Styrkorna har flera gånger genomfört flygräder mot just förorten Tajoura där flera militära mål finns.

Och i måndags varnade Haftars styrkor att den skulle inleda massiva flygbombningar av huvudstaden - enligt nyhetsbolaget Al-Jazeera uppmanade de då invånarna att hålla sig borta från konfrontationsområden.

I nattens flygattack träffades en av hangarerna i lägret där migranter från framförallt Sudan och Marocko hålls fångna.

UNHCR som fördömer attacken har sagt att mer än 3000 migranter är i fara eftersom de hålls i interneringscentra nära frontlinjen mellan Hifters styrkor och miliserna som är förenade med Tripoli-regeringen.

Internationella människorättsorganisationer har anklagat båda sidor för människorättsförbrytelser och olaglig krigföring mot civila.

Ingen har tagit på sig skulden för attacken.