Positiva siffror om Tyskland

I Tyskland kom det idag nya glädjande siffror om tillståndet i den tyska ekonomin. Det är det ansedda ekonomiska institutet Ifo i München som i sin månatliga affärsbarometer frågar 7 000 tyska företagare om deras framtidstro.
Siffrorna visar klart på ett ökat förtroende för den tyska ekonomin. Ifo:s undersökningar följs noggrant av såväl politiker som börsanalytiker och den socialdemokratiskt gröna regeringen är i starkt behov av positiva siffror för att komma ur den vågdal som alla opinionssiffror placerat de i. Från Ifo säger chefsekonomen Gernot Nerb att det är klart att den tyska ekonomin sakta återhämtar sig och att det är exportindustrin som går bäst. Detaljhandeln är fortfarande svag, säger Nerb. Undersökningen visar också att det är främst i västra Tyskland som det går uppåt. I de krisdrabbade östra delstaterna där arbetslösheten ligger runt 20 procent ser det fortsatt mörkt ut. Ekonomitidningen Handelsblatt kommenterade Ifo:s positiva rapport med konstaterandet att det kommer att fortsätta att svänga i rapporterna den närmaste tiden, men med dagens positiva siffror har regeringen fått chansen att hämta andan. Hur länge det är tvistar analytikerna om.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".