Trump ska själv hålla tal

Fjärde juli-firande i ny skepnad kritiseras

1:34 min

I dag firar USA sin självständighetsdag över hela landet. I Washington har president Donald Trump fått kritik för sitt beslut att själv hålla tal och inkludera militären.

Under kvällens firande här i Washington kommer stridsvagnar stå uppställda och stridsflygplan ska göra en uppvisning över den centrala delen av staden.

Fjärde juli firas till minne av självständighetsförklaringen 1776 och traditionen har varit att militären inte deltar och att presidenten håller låg profil.

President Donald Trumps planer - som han kallar Salut till Amerika - har väckt stark debatt. Vita huset säger att Trumps tal kommer vara patriotiskt och inte innehålla någon partipolitik men demokrater anklagar presidenten för att vilja politisera nationaldagen.

Tanken på militärfordon på gatorna har också upprört många Washingtonbor och enligt uppgifter till flera amerikanska medier har militärchefer uttryckt oro för att soldater ofrivilligt ska dras in i en politisk kampanj, något som är förbjudet enligt militärens regler.

Men det finns också de som välkomnar både militärens närvaro och presidentens tal.

En av dem är Theron Wagner från Oklahoma, på besök i Washington för att fira nationaldagen.

– Jag tycker det är fantastiskt att vi visar upp ny teknologi och vårt lands styrka, säger han.