Centerpartiets dag

Lööf: Vi ska inte ha egna tjänstemän

2:26 min

Det är Centerpartiets dag på årets politikervecka i Almedalen.
Annie Lööf (C) intervjuas direkt på scen P1-morgon.

Den femte partiledaren att frågas ut i på Sveriges radios scen i Almedalen är Annie Lööf (C). Det blir frågor om den spruckna alliansen, och besvikna tweets efter Kristdemokraternas SD-samarbete.

Nyligen tog den tidigare allianskollegan Ebba Busch Thor (KD) en arbetslunch med Jimmie Åkesson (SD) för att diskutera ett antal politiska frågor. Det beklagade centerledaren, bland annat på Twitter.

– Samarbetar man med Sverigedemokraterna kan man inte samtidigt samarbeta med oss övriga i Alliansen. Jag beklagar att de öppnar upp den dörren och tar det stora klivet, sade Lööf.

Ytterligare en fråga som delat alliansen är synen på kärnkraft. Moderaterna och Kristdemokraterna anser att kärnkraften är viktig för att minska växthusgasutsläpp, men Annie Lööf menar att frågan om mer eller mindre kärnkraft inte ska bestämmas av politiker, utan att det är fritt fram att forska och bygga kärnkraft, och marknaden bestämmer:

– För min del är det viktigt att vi skapar långsiktiga spelregler för det svenska näringslivet. Det är miljardinvesteringar som står på spel och har vi nu satt upp ett mål mot mer förnybart måste vi ge dem ekonomiska styrmedel. Vi ska inte skapa osäkerhet genom att backa bandet tio år och prata om att vi ska eller inte ska ha kärnkraft.

Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni öppnade i en intervju med Ekot den 6 juni för att partiet ska ha egna tjänstemän i regeringskansliet för att bättre kunna genomföra januariöverenskommelsen. Det erbjudandet har även centerpartiet fått, men Lööf menar att det inte behövs:

– Vi har en egen organisation som fungerar, hela vår riksdagsgrupp och våra tjänstemän är involverade i det här arbetet. Det har funkat väldigt bra, så vi ser ingen anledning till det.