ALMEDALEN 2019

Furtenbach: S lär inte göra vågen för förslaget

1:53 min

Under Centerpartiets dag i Almedalen kommer Annie Lööf med förslaget om skattesänkningar för fattigare kommuner i norra Sverige. Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach kommenterar förslaget.

Dels är det förstås Centerns hjärtefråga,  sen mycket lång tid tillbaka, med landsbygdens villkor- att "hela landet ska leva". Sen så menar också C att de hittat ett förslag som S skulle kunna köpa de samarbetar ju nu, säger Fredrik Furtenbach.

Sedan menar C att det skulle minska klyftor och att det skulle gynna de som bor i de här fattigare kommunerna. Centerpartiet har gjort upp med Socialdemokraterna om att nästa skattesystem ska minska klyftor, menar Furtenbach.

– Slutligen menar hon att socialdemokraterna har redan gått med på att skatteväxla, att man ska höja skatten på sådant som förstör klimatet och i gengäld sänka andra skatter och det här förslaget skulle kunna betalas just med höjda miljöskatter, säger Fredrik Furtenbach.

Vilka reaktioner kan man förvänta sig från Socialdemokraterna på det här?

– Om vi utgår från hur de brukar resonera så misstänker jag att de ändå inte kommer göra vågen för det här förslaget. Socialdemokraternas fokus i de här kommande budgetförhandlingarna är mera pengar till kommunerna och till vård, skola omsorg, det här förslaget ger ju inte pengar direkt till de fattiga kommunerna utan till de som bor i dem, säger Fredrik Furtenbach.