Geofencing

Digitala staket ska skydda vägarbetarna

2:17 min

Trafikverket införa digitala staket, så kallad ”geofencing” för att tvinga bilisterna att köra långsammare förbi vägarbeten.

– Man står här med livet som insats. Bilisterna visar ingen hänsyn, de ska bara fram, säger Lars Bengtsson som arbetar vid ett vägbygge i Åkarp.

Trots att Trafikverket skärpt rutinerna och infört vitesbelopp för entreprenörer som slarvar med säkerheten, så lever vägarbetarna fortsatt farligt.

Ett problem är bilisterna som inte visar hänsyn utan dundrar på i hög fart. Trafikverket vill nu införa så kallad geofencing, ett slags digitalt staket, som ska tvinga bilisterna att bromsa in.

– Det är ett digitalt staket som gör att fordonet mjukt bromsar in, säger Maria Krafft måldirektör för trafiksäkerhet vid Trafikverket.

Det här kräver att fordonen är uppkopplade mot nätet, alltså relativt nya. Men alla fordon behöver inte vara med för att de digitala staketen ska ha effekt.

– Även de som inte är uppkopplade måste bromsa in om fordonen framför gör det, säger Maria Krafft.

Trafikverket driver sedan några år pilotprojekt i Göteborg och i höst även i Stockholm där man testar den nya tekniken i stadsmiljö.

Nu vill man även att vägarbeten utanför städerna ska omfattas. För det krävs regeländringar och Maria Krafft räknar med minst några år innan tekniken är på plats.

– Tekniken finns redan. När det gäller vägarbeten krävs ett nytt reglement och vi har gjort en hemställan till regeringen för att få en översyn som möjliggör det, säger Maria Krafft.