Almedalen

Annie Lööf fokuserade på invandring och rasism

1:45 min

I dag var det Centerpartiets dag i Almedalen i Visby och partiledare Annie Lööf höll i kväll tal. Hon tog upp problemen med integrationen och markerade starkt mot främlingsfientligheten.

Annie Lööf inledde med att tala om hatet, otryggheten och oanständigheten som brett ut sig i Sverige. Hur nazister får organisationer att utebli från Almedalen, hur tonen människor emellan blir hårdare och respekten mot andra försvagas.

– Tonen människor emellan blir allt råare, allt mer aggressiv. Uttryck och åsikter som tidigare bara förekom på undanskymda nätforum har i dag hittat ut i öppet ljus, sade Annie Lööf.

Hon talade om nyanlända som kommer till Sverige och jobbar hårt, betalar skatt men som ändå möts av hat och misstro.

– Och så möts du av människor som tycker att du inte passar in. Som stör sig på att du har inlagda grönsaker, i stället för köttbullar, i butikshyllan. Som stör sig på du är en del av en annan demografisk bild av Sverige än den som finns på Carl Larssons målningar.

Annie Lööf försvarade också hennes och partiets vägval med samarbete med regeringspartierna och Liberalerna i januari-avtalet. Hon betonade alla framgångar som centern uppnått. Men hon målade också upp en rad samarbetsmöjligheter med alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.