Odling

Fortsatt högsäsong för jordgubbarna

1:36 min

Trots att det är två veckor efter midsommar är det fortfarande högsäsong för jordgubbar.

Till gården Ängebäck norr om Karlstad i Värmland har Karin Askell med familj kommit för att plocka jordgubbar och för dem handlar det om att skapa barndomsminnen.

– För att vi brukade göra det med farmor, säger Karin Askell. Och att man får äta under tiden.

Enligt jordgubbsodlare från Skåne till Värmland som Ekot pratat med så finns det ovanligt många bär i år, inte minst jämfört med de senaste, torra åren, och kvaliteten är god. Anna Wilén som driver Ängebäcks gård, håller med.

– Ja, det gör jag, säger Anna Wilén. Jag vandrar över fälten några gånger i veckan för att bedöma hur allting ser ut och när det är så här mycket så har jag svårt att hinna ut till och med, men när man kommer längst bort i fälten så är det rött och det hänger klasvis.

Enligt Anna Wilén var det fjolårets torka som fick växterna att för sin överlevnad satsa extra på nya anlag för bären, och på det kom en mild höst. Därav många bär i år.

– Men också i år. Vi har inte drabbats så mycket av frost i blomningen och det har varit en ganska utdragen blomning, så det kan bli en förhållandevis lång säsong också.

Många nöjda jordgubbsodlare alltså, även om skyfall och köldknäppar i våras ställt till det för en del odlare i södra Sverige. Hur slutet av säsongen blir hänger till stor del på vädret.

De odlare Ekot talat med vittnar också om ett ökande intresse för att plocka sina jordgubbar själv. Det har till stor del blivit något man gör med barnen, snarare än som tidigare ett sätt att fylla skafferiet med saft inför vintern.

– Jag tror ju också att intresset för närproducerad mat spelar in, att man vill veta var maten kommer ifrån - det är stort just nu.