Flera i Assa Abloys ledning riskerar böter för aktieaffär

Lås- och säkerhetsbolaget Assa Abloys vd Bo Dankis riskerar tillsammans med flera andra i Assa Abloys ledning, böter på upp till 350 000 kronor, sedan dom sålt sina aktier i bolaget i strid mot reglerna för aktiehandel. Det säger Mats Wilhelmsson, chef över marknadsövervakningen vid Finansinspektionen.

Bo Dankis sålde aktier för nio och en halv miljon kronor i fredags, samma dag som Assa Abloy kom med sitt delårsresultat trots att det står i strid med handelsförbudet för personer i hans ställning.

Ytterligare två eller tre personer i företagsledningen, bland annat bolagets vice vd, riskerar böter eftersom också dom sålde sina Assa Abloy-aktier samma dag.

Själv vill Bo Dankis i dag inte kommentera den här aktieförsäljningen. Däremot låter han meddela att han bara följt dom regler om handelsförbud som finns beskrivna på Finansinspektionens hemsida. Där står om personer i ledande ställning som inte får handla i aktier i bolaget 30 dagar före offentliggörandet av en rapport. Men inget sägs om att förbudet också skulle gälla själva rapportdagen.

Sören Grantah
soren.grantah@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".