Risk för bröstcancer ökar med alkohol

Kvinnor som tar östrogentillskott bör inte dricka alkohol eftersom det kan öka risken för bröstcancer. Den slutsatsen dras i en omfattande svensk studie som gjorts vid Karolinska institutet i Solna.

– De som drack mer än tio gram alkohol per dag och som tog östrogentillskott hade 80 procent högre risk jämfört med de som inte drack alkohol, säger professor Alicja Wolk, som har lett studien.

Studien inleddes 1987 och omfattar nästan 52 000 kvinnor i Västmanland och Uppsala län som var, eller under studiens gång blev postmenopausala, det vill säga, att de hade nått klimakteriet eller fått äggstockarna bortopererade.

Ett litet glas vin om dagen
Kvinnorna fick svara på frågor om sin alkoholkonsumtion och delades upp i fyra grupper, från de som inte drack alls upp till dem som drack minst tio gram alkohol per dag, vilket motsvarar ungefär ett litet glas vin.

Av de närmare 52 000 kvinnorna i studien hade 1188 fått bröstcancer fram till förra året. Högst risk för bröstcancer var det i den grupp som drack mest: 232 per 100 000 kvinnor, jämfört med 158 per 100 000 kvinnor i den grupp som inte drack alkohol.

Kvinnorna i den grupp som drack mest alkohol och som dessutom tog östrogentillskott löpte alltså ännu högre risk att få bröstcancer, enligt studien.

80 procent högre risk
Risken för den här gruppen att få bröstcancer var 80 procent högre än i den grupp som varken drack eller tog östrogentillskott.

– Det finns studier som visar att östrogentillskottet stannar kvar längre i kroppen efter att man har druckit alkohol. Det betyder att man kan ha längre östrogennivåer, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska institutet.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".