Nato

Inga genombrott för kärnvapenavtal med Ryssland

1:55 min

Tiden håller på att rinna ut för avtalet om kärnvapen-nedrustning med Ryssland. Det sa Natochefen Jens Stoltenberg efter ett möte med ryska företrädare.

– Dessvärre har vi inte sett några tecken alls som tyder på genombrott, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg efter ett möte mellan Nato-ambassadörerna och Rysslands representant Yuri Gorlach.

Mötet i Bryssel har beskrivits som ett sista försök att rädda INF - avtalet om kärnvapen-nedrustning som kom till i slutet av kalla kriget.

INF är en grundpelare när det gäller nedrustning och om avtalet faller kan det få större konsekvenser och minska tilltron på andra nedrustningsavtal.

– Det är väldigt allvarligt, sa Stoltenberg.

Ryssland har tidigare aviserat att landet ska lämna INF-avtalet som svar på att USA aviserat detsamma.

Nato menar å sin sida att det är Ryssland som provocerat fram den rådande situationen genom att ta fram nya kärnvapenmissiler som bryter mot avtalet.

I februari sa Natochefen att Ryssland hade sex månader på sig, fram till början av augusti, att uppfylla avtalet genom att förstöra de nya missillerna.

Han upprepade den uppmaningen i dag.

– Avtalet kan räddas om Ryssland återgår till att uppfylla det. De har fortfarande fyra veckor på sig, sa han.

Men som Stoltenberg själv noterar så visar Ryssland inga tecken på att vilja backa. För två dagar sedan undertecknade president Vladimir Putin en lag som innebär att landet formellt lämnar INF.

Då måste Nato svara sa Jens Stoltenberg utan att gå in på hur. Han upprepade bara det han sagt tidigare - att Nato inte har några planer på att installera kärnvapenmissiler på europeisk mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista