UNGDOMSJOBB

Olika prioriteringar styr vilka som får sommarjobb

2:36 min

Antalet öronmärkta sommarjobb och betalda praktikplatser till ungdomar varierar mellan landets kommuner. Det är även skillnad på hur kommunerna väljer att fördela platserna.

I Munkfors har kommunen valt att satsa på att rekrytera killar till kvinnodominerade branscher. Loke Nordborg som är 17 år gammal har fått sommarjobb på ett demensboende i kommunen.

- Det har varit jättetrevligt, vi har verkligen lärt känna de boende, säger han.

Ekot har kartlagt kommunernas satsningar på sommarjobb och betalda praktikplatser för unga. 227 av de 231 kommuner som deltagit i kartläggningen uppger att de erbjuder betald praktik eller jobb till unga under sommaren.

53 av kommunerna säger till Ekot att de lottar ut jobb bland unga som uppfyller vissa kriterier. 13 kommuner lyfter fram att de har platser som är avsedda för ungdomar med särskilda behov, som exempelvis nyanlända eller ungdomar med funktionsvariationer. I Kungälv prioriteras ungdomar som har kontakt med socialtjänsten.

- De söker på precis samma sätt som alla andra. Det går väldigt bra för många av de här ungdomarna, säger Maria Pehrson, som är projektledare för feriejobb på Kungälvs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista