MAKTSKIFTE

Mitsotakis ny premiärminister i Grekland

1:34 min

I Grekland svors alldeles nyss Kyriakos Mitsotakis in som landets nye premiärminister.

Hans parti Ny Demokrati vann gårdagens val och tog hem 158 av de 300 platserna i parlamentet.

Det är väldigt lugnt idag berättar Marios som säljer dagstidningar från sin lilla kiosk i centrala Aten.

Tidningarna, från alla politiska läger – från långt till höger till långt till vänster – hänger på kanten till taket på kiosken och rubrikerna på förstasidorna går från Blå triumf och En chans för landet till Högern är tillbaka men Syriza är stark.

I dag får Grekland sin nya regering. Greklands nya premiärminister – Ny Demokratis Kyriakos Mitsotakis svärs in och landet lämnar därmed fyra år av socialistiskt styre för ett konservativt.

Jag trodde att det skulle vara mer folk här för att köpa tidningen på grund av valet, men ingen pratar om det och det är som en vanlig dag, säger han och gissar att folk är trötta på politik.

Valdeltagandet på rekordlåga 57 procent kanske talar sitt tydliga språk.

Dimitris berättar att han aldrig röstar. Politiker är fientliga mot oss. De presenterar inga lösningar som går att lita på, säger han.

Men Rania som äger en klädbutik i Aten är glad idag. Rania berättar att hon egentligen ser sig som vänster men valde att rösta på Ny Demokrati den här gången för förändring. Grekland har under Syrizas styre delvis återhämtat sig efter år av ekonomisk kris och den höga arbetslösheten är på väg ned.

Men landet dras fortfarande med Europas största statsskuld, och hon gillar inte Tsipras hårda tag med bland annat nya och högre skatter för att få landet ur krisen.

– Jag vet inte vad som kommer att hända nu, men vad jag vet är att det inte kommer att vara lika illa som innan, säger Rania.