Ukrainas president öppnar för ryska fredssamtal 

1:33 min

Ukrainas nytillträdde president Volodymyr Zelenskij öppnar upp för att återuppta fredssamtal med Ryssland. I en video vänder han sig direkt till Rysslands president Putin och säger att det nu är dags att börja prata.

 – Visst behöver vi prata? Ja det gör det! Så låt oss göra det. Låt oss diskutera vem Krim tillhör och vilka som är i Donbass, säger Zelenskij i en video han publicerat i sociala medier.

De tidigare fredssamtalsrundorna i Belarusiska Minsk har inte lett till några stora framsteg i Ukraina men nu vill Zelenskij försöka på nytt. Den här gången vill han tillsammans med Ryssland samlas runt ett bord med Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA.

USA har inte deltagit i de förra samtalsrundorna. I ett uttalande säger Putins talesperson att de ska se över om förslaget innan de tar ställning till det.

Zelenskijs hälsningen till Putin kommer samma dag som han i Kiev tar emot EU-ledarna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk. Förutom Ukrainas och EU:s samarbete har de också pratat om kriget i östra Ukraina och den av Ryssland annekterade Krimhavlön.

Zelenskij som har suttit på presidentposten i knappt två månader, lovade under sin valkampanj, att fred i Ukraina, kommer bli hans största prioritet.