Regeringens förslag

Blandade reaktioner på förslag om utökat plastförbud

2:11 min

Idag meddelade regeringen att de ska utreda ett utökat plastförbud i Sverige, något som möts av blandade reaktioner idag.

Ett förbud mot engångsplast, i form av plastbestick och plasttallrikar, ska införas i hela EU från år 2021.

Idag meddelade regeringen att de vill gå längre än så och förbjuda även engångsartiklar i form av exempelvis plastmuggar och plastbehållare för livsmedel och Miljödepartementet har nu beslutat om att det ska utredas.

Det här är någonting som stockholmaren Kerstin Land tycker är bra.

– Ja det är bra, men måste de utreda? Det är väl bara att förbjuda -eftersom haven är fulla av plast.

En som är kritisk till ett utökat plastförbud är Lena Lundberg som är ansvarig för plastfrågor på Innovations- och kemiindustrierna i Sverige.

– Det är dåligt ur miljösynpunkt att förbjuda plastprodukter och det beror på att plasterna bidrar till att minska koldioxidutsläppen. Plasterna är ju väldigt lätta och resurseffektiva.

Uppenbarligen är det ju ett problem med plast som hamnar i våra hav, behöver vi inte ha ett sånt här förbud?

– I Sverige har vi ju visserligen väldigt lite nedskräpning, men det är ju nedskräpningen vi ska komma åt och inte användningen av plast.

Leif Nilsson som jobbar på Svensk Plastindustriföreningar tycker att det är rimligt att utreda ett mer omfattande förbud mot engångsartiklar i plast i Sverige.

– Vi människor har ju bevisat att vi har många engångsartiklar som vi inte kan hantera på rätt sätt utan de hamnar i miljön och då kanske det är rimligt att myndigheterna går in och sätter förbud på sådana produkter, säger han.

Men han tycker också att det behövs hårdare tag mot nedskräparna och fortsätter:

– Jag saknar ett initiativ att titta på vad man ska göra åt förövarna, alltså de som skräpar ner. Jag tycker det är allt för enkelt att kasta skräp omkring sig utan att få en nedskräpningsbot, det tycker jag också att regeringen behöver titta på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista