Lärarbrist

Regeringens skolsatsning i tuffaste förorterna går trögt

2:15 min

Det har gått trögt med regeringens satsning på att locka erfarna lärare med högre lön till skolor i utanförskapsområden. Bara drygt hälften av pengarna som avsatts har betalats ut.

– Det är oerhört allvarligt att pengar till skolan inte används, och extra allvarligt när det handlar om de mest utsatta eleverna i de tuffaste områdena, säger Robert Fahlgren som är andre vice ordförande för Lärarförbundet.

Tanken med det särskilda statsbidrag var att kunna erbjuda högre löner, närmare bestämt 5 000 kronor extra, till erfarna lärarna som anställs som förstelärare på skolor i utanförskapsområden. Men i våras betalades bara 4,5 miljon kronor ut av de totalt åtta miljoner kronor som var avsatta till satsningen.

Från i höst höjs bidraget så att förstelärare som anställs i skolor i utanförskapsområden får dubbelt så mycket som tidigare, alltså 10 000 kronor extra i månaden.

En annan sak som görs för att fler skolor ska nås av de här satsningen är att villkoren för att få pengar ska bli enklare från och med höstterminen i år, det säger utbildningsministern Anna Ekström:

– Jag tycker att varenda krona som avsätts för bättre löner till lärare ska gå åt. Därför är det bra att vi har tagit bort några av de krångliga villkor som har gjort det för svårt att söka bidraget.

Kommer det bli tillräckligt enkelt i höst?

– Jag hoppas det blir lättare, men jag ska fortsätta med att förenkla villkoren så att pengarna kommer till nytta.

Varför fördubblar ni ersättningen en lärare kan få?

– Därför att det är viktigt att de mest erfarna lärarna jobbar i de skolor där utmaningarna är som allra störst, säger utbildningsministern Anna Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista