BJÖRN KJOS

Norwegians vd lämnar efter 17 år

0:46 min

Norwegians vd Björn Kjos avgår efter 17 år som koncernchef. Han kommer fortfarande att ha en central roll i företaget som rådgivare och styrelseordförande.

Flygbolaget Norwegians aktie störtdök på börsen idag efter beskedet att bolagets grundare och VD Björn Kjos lämnar posten som koncernchef.

Vid stängning hade aktien fallit med 12 procent.

Enligt Johan Sättem, journalist på norska NRK beror börsraset på att det inte finns någon permanent ersättare och att företagets ekonomiska läge är pressat.

– För det första så lämnar Björn Kjos som koncernchef utan att man har någon permanent ersättare. Det andra är att man har en enorm skuld 62 miljarder varav 2.5 miljarder förfaller i november december utan att man vet hur man ska betala tillbaka, säger Johan Saettem som är journalist på NRK.

Trots att Norwegian redovisade en vinst på runt 83 miljoner norska kronor före skatt det andra kvartalet så finns det flera oros mål för den närmsta framtiden.

Innan jul ska företaget betala tillbaka lån på runt 2.5 miljarder norska kronor.

Samtidigt står bolagets 18 plan av typen 737 max åtta på marken med flygförbud och kostar pengar.

Enligt Johan Sättem kommer kostnaden att bli runt 700 miljoner kronor i år och företaget kommer att tvingas vidta åtgärder.

– Allt de gör är inriktat på att minska kostnader och öka intäkterna och kunna klara den kommande vintern. Det man vet är att vintern blir hård.

Samtidigt beslutade det Europeiska flygsäkerhetsorganisationen i förra veckan att förlänga flygförbudet och Norwegian själva räknar inte med att planen lyfter förrän tidigast i oktober.

Mitt i det pressade ekonomiska läget lämnar bolagets VD Björn Kjos rollen som koncernchef efter 17 år. Att han tänkte sluta var väntat – men ingen trodde att det skulle ske redan nu.

– Man ska inte leda ett flygbolag när man är över 70 år. Jag är långt över pensionsåldern, säger Björn Kjos.

Björn Kjos lämnar inte bolaget helt utan kommer att få en roll som rådgivare. Arbetet med att hitta en ersättare har pågått i en månad och till en ersättare är funnen kommer finansdirektör Geir Karlsam att vara tillförordnad VD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista