Universitets- och högskolerådet

Fler antas till högskolan i höst

0:23 min

Det första urvalet för höstens terminsstarter på högskolorna är klart. Drygt 279 300 personer har antagits till en högskoleutbildning — en liten ökning från förra året.

Jämfört med det första urvalet för hösten 2018 är det 4 133 fler personer som antas i det första urvalet till årets höststart. Likaså ökar antalet behöriga sökande, om än minimalt, med 1 000 personer, från föregående år. Totalt sökte 399 109 personer till högskolan hösten 2019 — också det en ökning, med nästan 7 000 personer.

"Antalet antagna till högskolan ökar för fjärde året i rad. Att antalet behöriga sökande blir fler är positivt, eftersom det innebär att fler har gjort ett välinformerat studieval", säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet (UHR), i ett pressmeddelande.

De sökandes antagningsbesked har nu publicerats på antagning.se, sista dag att svara är 26 juli. Den 1 augusti får reserverna besked om de kommer in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista