STORBRITANNIEN

Anklagelser om antisemitism i Labour

2:00 min

Brittiska Labourpartiet anklagas på nytt för att ha stora problem med antisemitism – och att partiledningen inte tar problemen på allvar. Ett program på brittiska BBC i går, väcker uppmärksamhet i Storbritannien.

Den unga partimedlemmen Izzy Lenga var en av flera som vittnade om hur hon mött öppen antisemitism på Labourpartiets möten och i kontakt med andra partimedlemmar. Hon fick bland annat höra att Hitler inte gått långt nog, säger hon.

I programmet finns också vittnesmål från tidigare anställda på Labourpartiets avdelning för disciplinärenden, anställda vars uppgift det var att utreda fall där medlemmar anklagats för antisemitism. De tidigare anställda berättade om hur deras arbete ifrågasatts av personer i partiledaren Jeremy Corbyns närmaste krets, och hur allvarliga disciplinärenden inte resulterat i uteslutning, som de föreslagit, utan enbart tillsägelser.

Det finns också anklagelser om att personer i ledningen direkt skulle lagt sig i vissa av fallen, trots att utredningarna skulle vara oberoende.

Labourpartiet avvisar bestämt anklagelserna i programmet, de skriver att de tar antisemitism på störta allvar och har fördubblat antalet anställda som arbetar med frågorna – och partiet har klagat hos ledningen för tv-bolaget BBC över dokumentären.

Men samtidigt finns en klyfta inom partiet. I morse var vice partiledaren, Tom Watson, med i BBC och sa att han var chockad över vittnesmålen, att det verkar finnas en tillåtande kultur gentemot antisemitiska uttalanden i partiet. Han vill nu att utredningar om misstänkt antisemitism ska göras av utomstående utredare, och att företrädare för judiska organisationer bjuds in i det arbetet.

Problemen med antisemitism i ett av Storbritanniens största partier, har diskuterats de senaste åren. Antalet klagomål har ökat kraftigt och flera framträdande partimedlemmar har tillfälligt stängts av, bland annat Londons tidigare borgmästare Ken Livingston. I maj började den brittiska motsvarigheten till Diskrimineringsombudsmannen en utredning av partiet, som fortfarande pågår.

Frågan har blivit en tydlig belastning för partiet. Partiledaren Jeremy Corbyn anklagas av kritiker för att vara en del av problemet, något som han själv kraftig dementerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista