Mötte motstånd

Jakten ska inte påverkas av nytt vapendirektiv

När regeringen försökte genomföra EU:s vapendirektiv mötte det kraftigt motstånd bland landets jägare, men också i riksdagen. Nu gör regeringen ett nytt försök.

– Regeringen tog fram ett förslag som mötte en del kritik och som inte heller hade stöd i Sveriges riksdag, sade inrikesminister Mikael Damberg (S) efter regeringssammanträdet i dag.

Inrikesministern menar nu att man sett över den remisskritik som kommit mot förslaget, och nämner särskilt att Jägarförbundet ansåg att den del av förslaget som handlar om hur magasinen ska regleras behövde förändras.

– Nu remitterar vi ett förslag till förändring som jag hoppas och tror leder till att förslaget kan få stöd i Sveriges riksdag, säger Mikael Damberg (S), inrikesminister.

2014 rådgav Erik Lakomaa, forskare på Handelshögskolan, EU när de skulle utvärdera det då befintliga vapendirektivet. Han säger att om regeringens förslag till tillämpning av det nya EU-vapendirektivet går igenom skulle jägare bland annat fråntas rätten att använda magasin som kan rymma fler än tio patroner till halvautomatiska gevär.

– Ett antal jägare, oklart hur många, kommer att behöva göra sig av med egendom [magasin] som de lagligen har innehaft och använt, vilket de inte kommer att kunna göra i fortsättningen, säger Erik Lakomaa

– Det är helt klart att det påverkar jägare. Men vid jakttillfället, när du skjuter djuret, det påverkas inte, eftersom detta regleras i annan lagstiftning.

Rättelse

I en tidigare version skrev vi felaktigt att jägare inte påverkas. Ekot beklagar felaktigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista