Våld i nära relationer

Ny vändning i omdebatterat rättsfall i Ryssland

2:09 min

Tre systrar riskerar långa fängelsestraff för att ha dödat sin egen pappa. Nu utreds en förundersökning också mot den döda pappan för bland annat sexuella övergrepp.

– Det glädjer mig att förundersökningsledare är överens om att det finns bevis på att pappan har utsatt sina tre döttrar för brott, säger den yngsta kvinnans advokat Yaroslav Pacoline.

Det var för nästan ett år sedan de tre systrarna, i dag 18, 19 och 20 år gamla, gav sig på sin pappa när han sov. Enligt ett utdrag från förundersökningen dödades han med minst 36 knivhugg.

Döttrarna har erkänt att de dödat sin pappa men menar att de agerade i självförsvar då han enligt dem har under lång tid misshandlat och förgripit sig på dem sexuellt.

Enligt deras advokater var de unga kvinnorna rädda för att ta kontakt med polis och myndigheter eftersom pappan hade skrämt dem till livet.

– Om de bara skulle våga klaga till någon, lovade han att döda dem, berättar 18-åringens advokat för Ekot.

Fallet har fått en enorm uppmärksamhet i Ryssland och väckt också en debatt om den ryska lagstiftningen är tillräcklig för att skydda från våld i nära relationer. År 2017 avkriminaliserades i princip våld i hemmet, i alla fall våld som inte leder till allvarliga skador.

De unga kvinnorna riskerar fängelse i upp till 20 år, men nu finns det en liten chans att en förundersökning mot pappans påstådda övergrepp kommer att inledas.

Det skulle då tala för deras sak, att de agerade i självförsvar, menar advokaten Yaroslav Pacoline. För det krävs det att den avlidnes pappas släktingar inte motsätter sig förundersökningen.

– Om de väljer att motsätta sig det som påstås i undersökningsprotokollet kommer det inte inledas en förundersökning, säger han.

– Det skulle försvåra för systrarna att bevisa att de agerade i självförsvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista