Stor exportör

EU-länder satsar på förnybart – men köper smutsig el från Tjeckien

2:09 min

Tjeckien är en av de största energiexportörerna inom EU. Mycket av energin kommer från kolkraft och exporteras till EU-länder som inte själva vill använda kol av miljöskäl.

Miljöfrågan är satt på undantag i Tjeckien, hävdar Jan Pinos, miljöaktivist och naturgeograf.

– Vi producerar den mesta energin genom att bränna dåligt kol och energin är ineffektivt använd i transporter och uppvärmning. 60 procent av energin kommer från smutsigt kol, säger Jan Pinos.

En hel del av den energi, som Tjeckien exporterar till grannländerna kommer också från just kol.

Tjeckien ligger bara snäppet bakom Sverige och världens sjunde största energiexportör. Inom EU är Tjeckien tredje störst där landet exporterar kolkraft till länder, som själva har beslutat om att satsa på förnyelsebara energikällor, men ändå väljer att köpa smutsigt producerad el för att den är billig.

Jan Pinos kallar det tjeckiska energisystemet för en gammal dinosaurie, där inte mycket förändrats trots att det finns bra lagstiftning sedan 30 år tillbaka.

En viktig orsak till varför är, enligt Pinos, brist på politisk vilja, även hos den minister som ansvarar för miljöfrågor.

– Han är ansvarig för miljöagendan, men han är framförallt bra på PR, att få folk att tro att han gör något. Men i själva verket ignorerar han de viktiga områdena som energin, jordbruket och skogen.

– Han är svag i förhållande till industrin. Han har själv ett förflutet som chef för en kemisk fabrik vill han behålla bra relationer med industrin och går därför aldrig emot den starka energisektorns lobbyister, säger Jan.

Han hoppas i stället på den unga generationen och en Gretaeffekt.

– Gretaeffekten finns här, det finns en underbar ung klimatrörelse i Tjeckien och det är mycket imponerande unga, som kommer kunna förändra också här, säger han hoppfullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista