Krav på nationell cancerplan

Debatten om varför cancerpatienter får olika vård i olika delar av landet gör att allt fler nu efterlyser en nationell cancerplan. Läkare, forskare, folkpartister och patienter kräver en jämlik vård med kortade väntetider, men Socialstyrelsen och regeringen ligger fortfarande lågt.

Diskussionen om bristerna i svensk cancervård har pågått sedan tidigt i våras när cheferna för 24 onkologiska kliniker skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet under rubriken ”Varför tiger de ansvariga?”

Kritiken går ut på att det splittrade ansvaret i sjukvården leder till skillnader i cancervården i olika landsting.

WHO vill se nationella planer
När Världshälsoorganisationen i våras uppmanade alla länder att skaffa sig en nationell cancerplan skärptes kraven ytterligare. Syftet är att de resurser som läggs på cancervården ska utnyttjas mer effektivt så att skillnaderna i behandling utjämnas, säger Kenneth Nilsson, tidigare forskningschef vid Cancerfonden.

– Ja, det är det som är syftet. Vi noterade redan 2001 att det som finns skriver i hälso- och sjukvårdslagen om att man ska ha lika vård på lika villkor, det kunde man redan då inte uppnå. Det fanns statistik som visade att möjligheten att bota bröstcancer skilde sig mellan olika landsting. Vi har hört exempel på att det fortsätter att vara så, säger Kenneth Nilsson.

Det är alltså tunga röster som kräver en nationell cancerplan, men vid Socialstyrelsen tycker man att det räcker med det arbete man gör med prioriteringar och nationella riktlinjer för cancervård på fyra områden, säger generaldirektör Kjell Asplund.

– Vi håller nu på att skriva riktlinjer på de tre största cancerformerna och en av avsikterna med det är att man ska få samma kunskapsunderlag över hela landet. Sedan har vi då möjligheter att med vår tillsyn se till att man verkligen fyller minimikraven för vården, säger Kjell Asplund.

Lagändring krävs
Han säger att intresset för en nationell plan varit svalt, delvis för att det är landstingen som styr sjukvården och en förändring skulle kräva en lagändring, liknande den som vårdminister Ylva Johansson nyss föreslagit för äldreomsorgen. Och Kenneth Nilsson menar att det nog skulle behövas.

– Vad vi behöver nu är att se på cancersjukdomarna och den kamp som vi behöver bedriva mot dem på ett mera heltäckande sätt, ett integrerat sätt. Den måste omfatta allt ifrån forskning, utbildning, prevention, diagnos, behandling, rehabilitering och terminal vård. Man ska ta ett helhetsgrepp och samordna landstingets resurser och nationella resurser, säger Kenneth Nilsson.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".