Nato

Turkiskt vapeninköp skakar om i USA

1:52 min

Att Nato-medlemmen Turkiet har köpt luftförsvarssystem från Ryssland väcker protester i USA.

I dag anlände de  första leveranserna av ett avancerat ryskt luftförsvarssystem till Turkiet. Köpet är kontroversiellt, att Nato-landet Turkiet köper vapen från Ryssland har väckt starka protester i USA som har hotat med sanktioner - och frågan är hur USA kommer att agera nu.

De första delarna av luftvärnssystemet S-400 anlände med ett stort ryskt transportflygplan till en militärbas utanför Ankara idag på förmiddagen. De närmaste dagarna kommer leveranserna att fortsätta.

S-400 är ett robotbaserat luftvärnssystem som kan skjuta ner både flygplan och inkommande missiler. Det anses vara ett av de mest avancerade i världen och mer sofistikerat än till exempel amerikanska Patriot.

USA har in i det sista försökt stoppa det här köpet och har bland annat hotat med att Turkiet inte ska få köpa USAs senaste stridsflygplan, F-35, som varit planerat. Man har också mer allmänt varnat för att det kan komma sanktioner mot Turkiet.

Vapenaffären har vid flera tillfällen diskuterats mellan presidenterna Trump och Erdogan men Turkiet har hela tiden hållit fast vid att köpet av de ryska vapnen ska komma till stånd. När leveranserna nu börjar genomföras är frågan om USA kommer att hålla fast vid att Turkiet på något sätt ska straffas.

Frågan är besvärlig diplomatisk, USA och Turkiet har redan dåliga relationer och de skulle försämras ytterligare om USA till exempel inför sanktioner mot en land som är en allierad.

För Ryssland är vapenaffären en dubbel framgång. Man kommer att tjäna stora pengar på leveranserna. Men framförallt är det en politisk vinst genom att man kan utså splittring i Nato och mellan USA och Turkiet och därigenom mjuka upp Natos sydflank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista