Personalbrist

Här kan patienter få vänta ett dygn på akutvård

1:47 min

Bristen på sjuksköterskor fortsätter att påverka vården i hela landet, och under sommaren är läget extra ansträngt på flera håll.

I Norrbotten kan patienter få vänta ett helt dygn på akutvård på Sunderby sjukhus, säger verksamhetschefen Mattias Morin.

– Vi har ett högt tryck och ett ganska konstant tryck. Vi drar ner ännu mer vårdplatser på sommaren än vi normalt sett gör. Det blir helt enkelt för trångt på sjukhuset.

Eftersom Sunderby sjukhus har begränsad tillgång till tabletter och mediciner, och inte kan servera varm mat, uppmanas patienter själva ta med mat och mediciner som räcker för ett dygn. Väntetiderna är för långa, säger Mattias Morin.

– Det är naturligtvis inte bra.

På Centralsjukhuset i Karlstad, är läget också “mycket ansträngt” just nu på grund av för låg bemanning, säger Camilla Gustafsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Värmland.

– Det värsta är ju att man inte känner att man hinner med. Man prioriterar redan väldigt, väldigt hårt men riskerar att missa och det blir långa väntetider. Våra medlemmar signalerar att de är rädda för att det kommer att ske misstag på grund av att de inte hinner springa fort nog, säger Camilla Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista