Norskt samarbete tacklar fusk på arbetsmarknaden

1:55 min

I Norge har ett nytt sätt att tackla fusket på arbetsmarknaden börjat att ge resultat. Där har det startats ett center där olika myndigheter kan utbyta information om misstänkt kriminalitet.

På A-Krim centret i Oslo finns representanter från Norges skatteverk, tull, polis, arbetsmiljöverk, kronofogde och finansinspektion. De olika myndigheterna delar information med varandra och jobbar tillsammans på permanent basis för att bekämpa brott i arbetslivet. Även i Sverige finns liknande samarbeten, men i Sverige försvårar sekretesslagen utbytet av information mellan myndigheter.

Olav Norheim är chef för centret.

– Det man börjat att se är att man upplever att vi börjar få bra resultat och framgångsrik bekämpning av arbetsmarknadskriminalitet i Norge, säger han.

Olav Norheim säger att det är viktigt att de olika myndigheterna syns ute i arbetslivet så att kriminella märker av dem. Lika viktigt är att de företag som följer lagar och regler ser att det lönar sig.

– Det är en strategi att vi ska vara synliga i arbetslivet så att de kriminella ska märka att vi är ute och kontrollerar och framförallt att de som följer lagarna ska märka att det lönar sig att driva regelrätt verksamhet.

A-Krim center startades 2015 på uppdrag av den norska regeringen. Förra året tog centret och de koordineringsgrupper som finns utspridda över hela landet emot över 860 anmälningar om misstänkt brottslighet. Till följd avslöjades 13 kriminella nätverk.

A-Krim utför också kontroller av bland annat misstänkt ekonomisk brottslighet vid konkurser men även personkontroller och genomlysning av företag, berättar Olav Norheim.

Det kan handla om konkurser, genomlysning av företag, personkontroller och kontroller av bokföring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista