Cypern

Förslag: Samarbete kring olje- och gasfyndighet

1:38 min

Den turkcypriotiska ledaren Mustafa Akinci har föreslagit för den grekcypriotiska regeringen att de ska samarbeta i jakten efter den stora olje-och gasfyndigheten som nyligen upptäckts utanför Cyperns kust.

Det turkcypriotiska förslaget om att göra Turkiets och Cyperns gasletande utanför Cyperns kust till en gemensam sak kommer bara dagar efter att EU hotat Turkiet med sanktioner om de inte slutar borra efter gas och olja i området.

Cypern är delat i en grekcypriotisk internationellt erkänd stat och en turkcypriotisk del som är ockuperad av Turkiet och som bara erkänns av Turkiet. Både Turkiet och Cypern har sedan Cypern splittrades 1974 gjort anspråk på vattnet där nu gasfyndigheterna hittats.

Enligt grekcyprioterna, som hittade naturgasfyndigheten under de östra delarna av Medelhavet i landets så kallande exklusiva ekonomiska zon, är det en av de största gasfyndigheter som hittats i världen de senaste två åren - en upptäckt som har ökat spänningarna mellan Turkiet och Cypern som båda inlett jakten efter gasen och oljan.

Turkiet har protesterat mot grekcyprioternas gasletande och har själva skickat fartyg för att borra vilket lett till internationell kritik. Bland annat har USA , Egypten och EU kritiserat Turkiet. EU kallar det för en oacceptabel upptrappning och hotar med sanktioner

Förslaget om samarbete kring oljan och gasen ska enligt Turkiets utrikesminister röra både prospektering och
utnyttjande.

Frågan väntas diskuteras av EU:s utrikesministrar på deras möte nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista