Funktionsnedsättningar

Studenten Zara Ring: Hjälpen har varit helt avgörande

1:39 min

Allt fler studenter med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar beviljas särskild hjälp med sina högskolestudier. För Zara Ring som läser till socionom vid Uppsala universitet och har ADHD så har hjälpen varit helt avgörande.

Det som Zara Rings mentor hjälpte till med var en struktur. Hur mycket hon skulle läsa, i vilken bok varje vecka för att hänga med i kurslitteraturen vid socionomutbildningen.

Dessutom har Zara Ring använt sig av hjälpen som studenter med neuropsykiatriska diagnoser kan få med föreläsningsanteckningar, förlängda inlämningstider och inläst kurslitteratur. Men just att se till att få rätt hjälp tar mycket energi, berättar Zara Ring.

Allt fler studenter med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar beviljas särskild hjälp med sina högskolestudier. På tio år har siffran ökat från 700 personer till 6000. Det visar siffror som SVT tagit fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista