USA

Hårda protester efter Trumps uttalande

1:53 min

I USA har de fyra kongresskvinnor som uppmanats av president Donald Trump att "åka hem till platserna där de kom från" om de inte är nöjda med USA, nu svarat på presidentens utfall. Samtliga fyra kvinnor är amerikanska medborgare och Trumps uttalanden har väckt stark kritik och anklagats för att vara rasistiska.

– Jag uppmanar det amerikanska folket, gå inte i fällan. Det är är en distraktion från det uppdrag som vi har fått från våra valkretsar när det gäller viktiga frågor som bostadskrisen och hälsovård, sa Ayanna Pressley demokrat från Massachusetts i går kväll.

Hon sa att president Trumps uttalanden var främlingsfientliga och vägrade kalla honom vid namn.

– Jag kommer framöver att kalla honom för den som ockuperar vita huset, han har inget av den omtanke eller integritet som det ämbetet kräver, sa hon.

Tillsammans med Rashida Tlaib, Ilhan Omar och Alexandria Ocasio-Cortez höll hon en enad front mot president Trump, vars politik de länge har kritiserat.
Vi kommer inte att bli tystade sa hon.

Donald Trumps uttalanden har väckt enorm uppmärksamhet här i USA och från demokratiskt håll har kritiken varit stor.

Men vid det anförande i går upprepade Trump att kongresskvinnorna var illojala med USA.

– Passar det inte är det bara att åka, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista