Ebola

WHO: Ebolautbrottet i Kongo ett internationellt hälsohot

1:59 min

Nu meddelar WHO att de klassar utbrotten av ebola i Kongo-Kinshasa som ett internationell hälsohot.

WHO-chefen Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus valde tidigare i kväll att följa sin expertkommittés råd och utlysa ett så kallat internationellt hot mot människors hälsa, för femte gången i FN-organisationens historia. Detta efter att ebola-epidemin i Kongo-Kinshasa som pågått under ett år med 2500 smittade och 1700 döda nu också spritt sig via ett fall till miljonstaden Goma. Där finns internationell flygtrafik och stor gränshandel med bland annat Rwanda. Dessutom har flera ebolasmittade kongoleser tagit sig över gränsen till Uganda, där man dock hittills klarat att stoppa ytterligare fall.

Risken att ebolautbrottet sprider sig vidare i Kongo eller i regionen är fortsatt väldigt hög, konstaterade WHO-chefen, men däremot är risken låg att ebola drabbar länder på andra kontinenter, till exempel Sverige.

WHO rekommenderar inte att gränser stängs eller att handeln i de drabbade områdena inskränks, det skulle bara förvärra läget när folk försöker smyga förbi de hälsokontroller som redan görs vid alla gränsposteringar i östra Kongo-Kinshasa och mot grannländerna, anser WHO-chefen.

Det saknas en halv miljard kronor hittills för att finansiera bekämpningen av ebolepidemin och WHO hoppas nu att stora givarländer öppnar plånboken. Ett stort antal gerillaattacker mot ebolabehandlingscenter och personal har krävt dyra säkerhetsarrangemang. Dessutom massvaccinering, smittspårning, säkra begravningar och så behandling av tusentals ebolasjuka.

Fakta: Ebola

Ebola är en typ av blödarfeber, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.

När utbrottet konstaterades i Kongo-Kinshasa i fjol var det tionde gången sedan 1976 som ebola upptäcks i landet.

Det värsta utbrottet var dock i Västafrika, där fler än 11 300 människor dog 2013—2016.

Det är fortfarande inte klarlagt var viruset håller sig gömt mellan utbrotten. Fladdermöss är en tänkbar reservoar för smittan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista