Jämfört med förra året

Fler bostäder såldes i juni

1:06 min

Priserna var i stort sett oförändrade i juni, men försäljningarna gick upp jämfört med samma period förra året.

Det säljs något fler bostadsrätter i Sverige jämfört med juni förra året, och det är särskilt försäljningen av smålägenheter som ökar. I Stockholm, Göteborg och Malmö har försäljningarna av ettor ökat med omkring en fjärdedel i juni, medan studentstaden Uppsala sticker ut med nära 50 procent fler sålda ettor jämfört med samma period förra året. Totalt har antalet sålda bostadsrätter ökat med cirka fem och en halv procent i hela landet.

Priserna rörde sig inte mycket i juni. En genomsnittlig bostad i landet sjunker med i snitt en halv procent i pris. Villapriserna sjunker med en knapp procent medan priset på bostadsrätter i princip står still.

Sett på längre sikt har bostadsmarknaden i södra Sverige återhämtat sig bäst från nedgången 2017. Halmstad och Helsingborg har sina högsta prisnivåer någonsin för bostadsrätter i juni, medan Lund hade sin toppnotering i maj i år. Malmö ligger nu bara 1,7 procent under sin toppnotering för bostadsrättspriser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista