Säkerhetsexpert varnar

Populär ansiktsapp riskerar granskas av FBI

2:07 min

En mobilapp som visar hur du kan se ut när du blir äldre blir allt populärare. Men den som laddar ner appen godkänner också att företaget bakom får använda ens bilder, namn och annan information precis som de vill.

I USA vill politiker att FBI utreder appen. I Sverige höjs nu också kritiska röster.

– Problemen som uppstår är ju att du vet inte riktigt vilken information som samlas in, du vet inte med vem det delas med och du vet inte heller vad det kommer att användas till, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen.

Den som använder Faceapp godkänner att företaget bakom får rätt att fritt dela ens bilder. Företaget får också tillstånd att dela informationen med tredje part. Tillståndet gäller dessutom för all framtid.

Bakom appen ligger ett ryskt bolag. Just att det är ett ryskt företag som äger appen gör att politiker i USA vill att FBI ska undersöka om Faceapp är en säkerhetsrisk. De är oroliga för att användarnas information delas med ryska myndigheter. Men det förnekar företaget.

Även om IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder tycker att en eventuell FBI-utredning är intressant så tycker hon att inte att det i första hand är företagets ursprung som är problemet. Hon råder alla som redan har appen att ta bort den.

– Jag tycker att man ska ta bort den till och börja med. För att det här är dessutom så att bilderna hamnar i ett land utanför EU. Med den nya lagstiftning som kommit kring personuppgifter så är det i direkt strid mot det. Och då tycker jag också att man har sagt ifrån sig sina rättigheter att ha kontroll över sin egen information, och det ska man ha.

– Just nu kanske det här känns som harmlösa uppgifter. Men låt oss säga att den politiska situationen förändras och man har då en databas med enormt massa människors ansikten och bilder och med hjälp av stora datamängder så innebär det stora möjligheter att ta fram andra typer av appar som kanske inte alls är lika harmlösa, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Någon mer lagstiftning för att stoppa den här typen av appar som vill åt ens information tycker inte Anne-Marie Eklund Löwinder behövs.

– Det som saknas är kunskap.