Parlamentsval

Zelenskyj leder stort i Ukraina

1:48 min

Inför valet på söndag får president Zelenskyjs parti nästan 50 procent i opinionsmätningarna.

Det är en av de stora frågorna inför parlamentsvalet här på söndag. Kommer den nytillträdde president Volodymyr Zelenskyjs parti lyckas få egen majoritet i det ukrainska parlamentet Versjovna Rada?

Partiet som heter "Folkets tjänare" har samma namn som den tv-serie Zelenskyj bland annat är känd från. En tv-serie där han spelar en lärare som genom en rad underliga händelser blir president i landet.

För snart tre månader sedan blev det även så i verkligheten, då Zelenskyj fick över 73 procent i presidentvalet mot de 25 procent som den då sittande presidenten Petro Porosjenko fick.

Kort efter valsegern upplöste Zelenskyj parlamentet och valde att tidigarelägga parlamentsvalet. Detta eftersom hans nybildade parti saknar i dag representation i parlamentet.

Men nu kan Folkets tjänare få runt 50 procent i valet på söndag. I alla fall enligt den senaste och sista opinionsmätningen från det ukrainska opinionsinstitutet Rating Group. Där får partiet 49.5 procent. I tidigare mätningar har partiet fått mellan 43 och 50 procent.

På andra plats, med drygt 10 procent, ligger det Kremlvänliga oppositionspartiet, För livet. I går möttes partiets frontnamn Viktor Medvedtjuk och Rysslands president Vladimir Putin och diskuterade bland annat kriget i östra Ukraina.

Den tidigare presidenten Petro Porosjenkos parti ser ut att gå mot en stor förlust. I mätningen har de fått strax under åtta procent, vilket skulle innebära att de förlorar nästan 100 platser i parlamentet, där det totalt sitter 450 ledamöter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista