Svensk Kassaservice stänger 130 kontor

En femtedel av Svensk Kassaservice kontor kommer att läggas ned nästa år på grund av dålig ekonomi och ett snabbt minskande kundunderlag. 200 personer berörs av neddragningen som framförallt drabbar mindre orter.

– Det blir cirka 130 serviceställen som stänger, som inte ersätts med någon annan serviceform. Orsaken är att antalet kunder minskar med cirka 15 till 20 procent per år. Kunderna hittar andra sätt att göra de här ärendena, man tar ut pengar i bankomat och betalar räkningar via internet, säger Eva Appelgren som är informationschef på Svensk kassaservice.

Sedan början av nittiotalet använder allt färre den del av Posten som nu heter Svensk kassaservice, och kundunderlaget minskar snabbt.

200 jobbar på kontoren som stängs
Samtidigt får inte Svensk kassaservice verksamhet gå med förlust. Därför stängs kontor i takt med att kundkretsen minskar, under åren 2003 – 2004 stängdes 200 kontor och nu är det alltså dags för ytterligare 130 stycken.

200 personer jobbar på de kontor som nu dras in. Personalminskningen ska man enligt informationschef Eva Appelgren klara med pensionsavgångar och ett omställningsprogram.

Men personal kan sägas upp och de försvunna arbetstillfällena kommer inte tillbaka.

Placering, antal kundbesök och lönsamhet har avgjort vilka kontor som stängs. Många av dem ligger på mindre orter, men Eva Appelgren tror inte att det ska medföra sämre service.

– Antingen så finns en annan serviceform, eller så finns alternativa sätt att utföra de här ärendena.

”Jag tycker det är synd”
På Gotland läggs tre kontor ned, ett av dem är kontoret i Hemse på södra Gotland. Karin Levander är en av dem som tycker att servicenivån för invånarna på södra Gotland tar ett kliv bakåt.

– Jag tycker det är synd, det är ytterligare arbetstillfällen som försvinner från södra Gotland. Och så blir servicen sämre, säger Karin Levander.

Andreas Öbrink i samarbete med SR Gotland
andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".