Valet i Ukraina

Rockstjärna i Ukraina vill till parlamentet

2:01 min

Svyatoslav Vakarchuk är sångare i en av Ukrainas största rockband Okean Elzy. Nu hoppas han också på att bli parlamentariker och komma in i det ukrainska parlamentet med sitt nybildade parti Golos.

Svyatoslav Vakarchuk sjunger på sitt sista valmöte inför morgondagens parlamentsval. Han är sångare i Ukrainas största rockband Okean Elzy, stått på scenen i över 25 år.

Men nu vill han försöka sig på en annan scen, den politiska. Även om det har varit på tal tidigare, registrerades hans parti för bara två månader sedan. Trots det ligger partiet “Röst”, eller Golos på ukrainska, över fem procent i de flesta opinionsmätningarna och har därmed en chans att komma in i parlamentet.

– Vi vill ha en förändring, en riktig förändring, för den nuvarande makten har misslyckats på så många plan, säger Natalia Kovchuk som tillsammans med sin väninna Lesya kommit till torget i Kiev där Svyatoskav Vakarchuk och hans rockband snart ska spela.

Natalia Kovchuk ska rösta på det den folkkäre artistens nybildade parti men hennes väninna Lesya skakar på huvudet.

– Det är helt nytt och som så många andra partier lovar de bara en massa under valrörelsen, säger hon. Det är alldeles för tidigt för att ens ha en uppfattning om dem.

Själv ska hon rösta på den tidigare presidenten Petro Poroshenko parti, det som ser ut att gå mot ett katastrofval i morgon och kan förlora över 100 av sina drygt 120 platser i parlamentet. I stället väntas helt nya rörelser och partiet ta plats i parlamentet.

Det största partiet, presidenten Volodymyr Zelenskyjs nybildade parti “Folkets tjänare” ligger i opinionsmätningarna på mellan 40 och 50 procent. Å även den näst största partiet, den proryska rörelsen För Livet är nytt och väntas komma in i parlamentet för första gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista