Ukrainska väljare förväntar sig förändring

2:14 min

I dag väljer Ukraina ett nytt parlament. 424 ledamöter ska röstas fram. Utanför vallokalerna säger just många att de nu förväntar sig en förändring.

– Jag har röstat för att oligarkerna ska försvinna, liksom korruptionen, så att folk kan ha ett normalt liv, för det förtjänar dem, säger Arkadij Janakurov som jag träffar utanför en vallokal i Kiev.

Han liksom många andra hoppas att den tidigare presidenten Petro Porosjenkos block i parlamentet ska ersättas av nya, unga kandidater.

– Alla val är viktiga men särskilt det här, landet är i kris och parlamentet har haft fem år på sig att göra nått men misslyckats. Nu finns det unga och nya kandidater som vill och är redo att ta ansvar och vi måste ge dem den chansen, säger han.

Men alla delar inte Arkadij Janakurovs uppfattning, landet behöver stabilitet inte en konstant förnyelse, säger en annan väljare jag pratar med utanför vallokalen.

Men trots att Zelenskyjs parti leder stort, ligger på mellan 40 och 50 procent i opinionen, är det långt ifrån säkert att partiet får majoritet i parlamentet.

Det som kan sätta käppar i hjulet är valsystemet där bara hälften av de 424 platserna väljs genom partilistor. Den andra hälften väljs däremot i enmansvalkretsar där obundna kandidater ställer upp.

Så får inte Zelenskyjs parti egen majoritet behöver de söka stöd hos andra partier.

Flera bedömare pekar ut det nybildade Golos, som leds av landets stora rockstjärna Svjatoslav Vakartjuk som en potentiell regeringspartner.

Men om det är inte tillräckligt för att få majoritet kan Zelenskij bli tvungen att vända sig till den tidigare premiärminister Julia Tymosjenkos parti, Fosterlandet, något Zelenskyj hittills inte varit direkt positiv till.

Ekot sänder extra när vallokalsundersökningen presenteras från 19.03