Hong Kong

Kräver utredning av tidigare våld vid protester

2:17 min

Det är fortsatt oroligt i centrala Hongkong efter söndagens demokratidemonstration.

Det är sjunde helgen i rad som demonstranter krävt att förslaget om en ny utlämningslag helst ska dras tillbaka.

Den här gången krävde man dessutom att en oberoende kommission ska utreda om polisen verkligen agerat rätt i samband med de våldsamma sammanstötningarna under tidigare marscher.

Cirka 400 000 personer beräknades gå i dagens demonstrationståg, och fortfarande flockas tusentals i Hongkongs centrala delar, där man under en timme också omringade det lokala parlamentshuset.

Det är rörigt i centrala Hongkong. De unga maskerade demonstranterna har blockerat delar av centrala Hongkong hela eftermiddagen och kvällen.

Kravallutrustad polis har nu sent på kvällen lokal tid, med hjälp av bland annat tårgas, börjat omringa dom, i området central, som namnet också antyder, är Hongkongs kontors- och affärscentrum. Flera personer har gripits.

Under en timme omringade de också parlamentsbyggnaden – precis som för tre veckor sedan, för att på en signal lämna och istället röra sig mot Hongkongs centrala administrationsbyggnad.

Demonstrationerna bara pågår och pågår här i Hongkong.

Men den absolut största delen av de uppskattningsvis 400 000 personer som gick med i dagens demonstration, valde att avsluta det hela fredligt.

Och grunden för demokratidemonstrationerna är desamma – att lagen som skulle göra det möjligt att utlämna personer till Fastlandskina formellt läggs ner. Men också att en oberoende utredning ska göras för att utreda om polisen gått onödigt hårt fram.

Dr Kwok Ka Ki sitter i det Hongkongs parlament för Civic Party, ett demokratiskt minoritetsparti parti som försöker stoppa Fastlandskinas allt tydligare försök att ta grepp om Hongkong.

Han svarar mig så här på hur länge detta kan pågå.
– Fråga Carrie Lam, i alla moderna länder hade man svarat befolkningen om de kommit ut och demonstrerat om och om igen.