Åtstramningar

Ny budget ska lösa Libanons kris – men många tvivlar

2:10 min

I Libanon ska en ny åtstramningsbudget försöka ta landet ur det svåra ekonomiska läget.

Men efter många år av dålig ekonomi har libaneser svårt att se ljust på framtiden.

Det är inte som det brukade vara. Det här året har det varit väldigt dåligt säger en kvinna som äger ett kombinerat spa och frisersalong i centrala Beirut. Hon berättar att kunderna allt eftersom slutat komma.

– Lönerna är inte som de brukade vara så jag tror att folk lägger sina pengar på annat än sitt hår som de kan fixa hemma, säger hon.

Inte heller utlänningarna som brukade komma och spendera pengar kommer längre, fortsätter hon. Och Nadim som driver en av Beiruts äldsta chokladbutiker ett kvarter bort berättar att försäljningen halverats på tio år.

– De som brukade spendera 100 dollar för en present lägger nu mindre än halva den summan. Situationen i Libanon är riktigt illa, säger han.

Enligt Internationella valutafonden är Libanon ett av världens mest skuldsatta länder. Skulden har vuxit sen inbördeskriget 1990 men det svåra ekonomiska läget har särskilt märkts de senaste åren, berättar Sami Atallah som är politisk analytiker och chef för tankesmedjan Lebanese Center for Policy Studies i Beirut.

Den libanesiska ekonomin har varit skakig länge. De senaste åren har vi inte sett någon ekonomisk tillväxt, få jobb har skapats och det har också kommit mer än en miljon syriska flyktingar hit, säger han. Dessutom har vi svårt att attrahera investerare i Libanon, vilket gör det ekonomiska läget riktigt allvarligt, säger Sami Atallah.

– Det är riktigt illa, säger Sami Atallah på Lebanese Center for Policy Studies.

Häromdagen röstades landets nya budget igenom av regeringen. Det är en åtstramningsbudget som kortfattat innebär höjda skatter och nedskärningar inom den offentliga sektorn med bland annat sänkta löner och färre förmåner för de anställda.

De sänkta offentliga utgifterna ska i sin tur leda till att Libanon får det stöd på motsvarande 102 miljarder kronor som EU lovat dem.

Men regeringen står inför många utmaningar, och de ekonomiska är väldigt tuffa, säger Sami Atallah.

Och kvinnan som äger hårsalongen i centrala Beirut tror inte på några förbättringar.

– Det är dåligt nu, och jag tror att det kommer att bli värre, säger hon och berättar att hon har bestämt sig för att säga upp den här lokalen på två våningar för en mindre, eftersom hon inte har råd med hyran längre.

– Jag måste, jag har inget annat val, säger hon.