Ukraina

Zelenskij stor vinnare i valet

1:52 min

Det blev den ukrainske presidentens parti Folkets tjänare som vann stort i parlamentsvalet där i går. 

Partiet fick enligt den första valundersökningen 44 procent och i natt tackade presidenten, den tidigare komikern Volodymyr Zelenskij för folket förtroendet

– Det är inte bara ett stort förtroende utan också ett stort ansvar. Jag kommer inte svika ukrainarna, sa Volodymyr Zelenskij när han i natt besökte sitt partis valvaka i Kiev.

Drygt 44 procent av den ukrainska befolkningen har satt sitt hopp till det drygt ett år gamla partiet Folkets Tjänare, enligt den första valundersökningen. Aldrig tidigare har ett parti i Ukraina vunnit ett så starkt stöd i ett parlamentsval tidigare.

Nu väntar nya utmaningar för Volodymyr Zelenskij när han ska börja förhandla med andra partier. Redan i natt sa han att han kan tänka sig att samtala med en annan nykomling i parlamentet, partiet Rösten, eller Golos på ukrainska, som leds av rockstjärnan Svyatoslav Vakarchuck.

Och partiet som ser ut att få drygt sex procent av rösterna har också sagt sig vara redo att förhandla med Zelenskijs parti.

Det näst största partiet, med 11,5 procent av rösterna i gårdagens val blev oppositionsplattformen För Livet. Partiet har nära band till Ryssland och president Vladimir Putin.

Den tidigare presidenten Petro Poroshenkos parti Europeisk solidaritet, det största i parlamentet i dag ser nu ut att få knappt nio procent.

Om resultatet står sig återstår att se, enligt ukrainska valkommissionen kan det dröja några dagar innan det är klart.

Men för president Zelenskij innebär det trots allt en seger och en möjlighet att genomföra sina vallöften, sa han på valvakan.
– Jag ska prioritera att avsluta kriget och få bukt med korruptionen i Ukraina, sa presidenten.