Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Styrräntan oförändrad

Den europeiska centralbanken, ECB, lämnade räntorna oförändrade vid torsdagens rådsmöte i Frankfurt. Den viktigaste styrräntan ligger kvar på 2 procent. Beslutet var väntat.

Centralbankschefen Jean-Claude Trichet betonade på torsdagens presskonferens att det räcker med att det finns tendenser till inflation för att bankens ska höja räntan, och att banken kan göra det när som helst.

Inget nytt egentligen, men hans språkbruk har förändrats och signalerar att en räntehöjning står nära. Banken har citat ”en kraftig vaksamhet” vad gäller inflationen. Många ekonomer tror därför att en räntehöjning kan ske redan vi bankens nästa möte om en månad.

Enligt ECB återhämtar sig den europeiska ekonomin trots ett högt oljepris. Inflationen är visserligen över bankens inflationsmål som är strax under två procent, men det är bara tillfälligt.

På lång sikt är inflationstrycket inte högre idag än att det är fler nackdelarna än fördelarna med en räntehöjning. Vilka dessa för och nackdelar är, ville Trichet inte säga.

Men det finns flera annalkande hot mot ekonomin. Om det blir en kall vinter och oljeförbrukningen ökar, så kan det höga oljepriset slå igenom med krav på pris- och lönehöjningar och då är inflationen framme.

Obalanser i världsekonomin är ett annat hot, till exempel USA:s enorma budget- och handelsunderskott. Ett tredje hot är de budgetunderskott som flera euroländer dras med.

I Tyskland kommer regeringen med all sannolikhet att höja skatter och avgifter. Det kan dels sänka konjunkturen, men dels också driva upp inflationen.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".