Kan påverka nyvalet

Ibizaskandalen i Österrike: Nya detaljer avslöjade

1:47 min

I Österrike har nya detaljer avslöjats i den så kallade Ibizaskandalen. Läckta uppgifter tvingade kanslern Sebastian Kurz att avgå i maj, och nu utreder åklagare om en medarbetare till Kurz har försökt undanröja bevis.

En förstörd hårddisk. En statssekreterare som lämnade in hårddisken för att förstöras under falskt namn och sedan lät bli att betala företaget som slog sönder hårddisken.

Det är nya oväntade detaljer i den så kallade Ibizaskandalen, som lagts till åklagarens pågående undersökning. Avlyssningsskandalen tvingade kanslern Sebastian Kurz och koalitionsregeringen att avgå i maj, och nu misstänks hans medarbetare för att ha försökt förstöra bevis.

Skandalen började med att vice kanslern Heinz-Christian Strache, från högerpopulistiska FPÖ, dök upp på hemliga inspelningar där han syntes lova affärskontrakt till ryska intressen.

– Självklart är det inte normalt att uppträda under falskt namn och inte betala, mycket tyder på att något är fel, kommenterar Transparency Internationals Georg Krakow i Wien.

Oppositionen kräver en fullständig undersökning. De nya uppgifterna kan skada Sebastian Kurz och hans konservativa Folkparti inför nyvalet i september. Ett nyval, som tvingades fram av läckan i Ibizaskandalen. Kurz har avfärdat de nya detaljerna med att det är normalt att förstöra dokument på det här sättet.

Medarbetaren har fått sitt hem undersökt av polis och förhörts, men har inte kunnat förklara varför han använde falskt namn och inte betalade.