Trots regn i sommar

Vattenbrist väntas på flera håll

1:04 min

Det är risk för vattenbrist på flera håll i Sverige i augusti och flera kommuner har redan infört bevattningsförbud. Det rapporterar SVT Nyheter.

Enligt en lägesbild som SMHI och Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, tagit fram så är grundvattennivåerna i de stora magasinen, som används för kommunalt vatten, under det normala i stort sett i hela landet, förutom större delar av Norrland och sydöstra Götaland.

Nivåerna är också under det normala för de med egen brunn på flera håll. Totalt finns det risk för vattenbrist i 15 av landets 21 län augusti och 18 kommuner har redan infört någon form av bevattningsförbud.

Men läget ser ändå bättre ut än förra sommaren. Det säger Dan Löfgren, kommunikationschef på branschorganisationen Svenskt Vatten, till SVT. Han säger samtidigt att vattenbrist är ett stort och växande problem på sikt.

De låga grundvattennivåerna beror på att det kommit för lite regn de senaste åren. Enligt SMHI behövs det betydligt större nederbördsmängder än vanligt för att återställa nivåerna till det normala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista