Migration

Hårdare migrationsregler införs i USA

1:46 min

Trumpadministrationen kommer att förändra reglerna kring utvisningar så att det ska gå snabbare och lättare att utvisa papperslösa människor.

Enligt administrationen är det en nödvändig åtgärd för att minska invandringen till USA. De nya reglerna, som kommer börja gälla idag, innebär att människor som misstänks uppehålla sig illegalt i USA kan utvisas utan att få sitt fall prövat av en migrationsdomstol.

Det kommer skynda på processen enligt Trumpadministrationen. Men det kommer samtidigt öka risken för misstag, enligt människorättsorganisationer.

Den här typen av utvisningar har tidigare använts när myndigheterna gripit människor som nyligen tagit sig över gränsen utan tillstånd. Nu kommer reglerna gälla alla papperslösa som befunnit sig i USA i mindre än två år.

Enligt Trumpadministrationen är förändringen nödvändig för att minska trycket på migrationsmyndigheterna och för att frigöra mer plats på förvar runtom i landet.

– Det här kommer stärka den nationella säkerheten, minska antalet illegala gränspasseringar och bidra till att främlingar snabbt avlägsnas, sa Kevin McAleenan, tillförordnad minister för departementet för inrikes säkerhet.

Som så ofta annars har flera organisationer lovat att utmana beslutet i domstol.

– Under den här olagliga planen kommer invandrare som levt här i åratal utvisas i en rättsosäker process, sa till exempel Omar Jawdat på organisationen ACLU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista