Gas- och oljeborrningar

Turkiet trappar upp närvaron i Medelhavet

1:50 min

I Medelhavet utanför Cyperns kust trappar nu Turkiet och den turkiska flottan upp sin närvaro. Syftet är att erbjuda skydd åt de två fartyg som landet har skickat för att borra efter olja och gas i området.

Turkiets försvarsdepartement har publicerat en video på sin hemsida som visar hur ett av Turkiets två fartyg som är i området för att borra efter gas- och olja eskorteras av ett mindre fartyg och en helikopter.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia har den turkiska marinen skickat drönare, flygplan, helikoptrar, korvetter, fregatter och ubåtar och flottan ska vara redo att möta fientligheter om det blir nödvändigt.

Upptäckten av stora gasreserver under östra delarna av Medelhavet, i Cyperns så kallade exklusiva ekonomiska zon, har skapat en jakt på tillgångarna i regionen.

Cypern är delat i en grekcypriotisk internationellt erkänd stat och en turkcypriotisk del som är ockuperad av Turkiet och som bara erkänns av Turkiet. De senaste FN-ledda samtalen om att ena ön misslyckades 2017.

Turkiet har protesterat mot Cyperns gasborrning i området och säger sig skydda sina och turkcyprioternas rätt till olje- och gasfyndigheterna.

Cypern i sin tur anklagar Turkiet för att utnyttja turkcyprioterna i syfte att öka det turkiska inflytandet över östra Medelhavet och har enligt nyhetsbyrån Anatolia hotat att gripa besättningen på fartygen.

EU har varslat om inställda högnivåsamtal och sanktioner om inte Turkiet kallar hem sina fartyg, och även USA har uppmanat Turkiet att upphöra med provborrningarna.